Tuesday 5 March 2013

Daging Butter Black Pepper

       ....Daging Butter Black Pepper....(15 min)..









Bahan:

Daging 1/2 Kg - Potong nipis dan lebar-lebar sedikit

2 labu bawang besar - mayang

2 ulas bawang putih - tumbuk

1 inci halia -tumbuk

9 btg cili padi - tumbuk (kalau suka pedas)

2 sudu kecil black pepper (lada hitam serbuk)

2 sudu cili boh.

kicap manis dan garam

4 sudu besar buttercup




Perap daging (400 gm) dgn black pepper, cili boh ,kicap manis sikit dan garam sikit.

 Dalam kuali leper..Panaskan minyak dua sudu makan. Biar panas betul. Masukkn daging ,

 let it sizzle sekejap. Sampai nampak garing

Baru kacau and goreng sampai air daging hilang, 

Masukkan bawang besar, cili padi , bawang putih dan  halia  
..
 Tambah garam sikit lagi... Kacau sampai nampak garing, kalau ada yg melekat kat kuali,

 tambah air sikit.. Kacau sampai tak melekat, goreng sampai air hilang, kecikkan api,

 masukkan buttercup 4 sudu besar
.
 Kacau .. Dah melt.. hidang

Makan dgn nasi panas yg lembut. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment