Tuesday 5 March 2013

Fire Chili Crab

Fire Chili Crab (Ketam Goreng Cili Api) -( resepi 10 min)

3 ekor ketam saiz besar
15 btg cili padi kampung - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
2 labu bawang besar saiz sederhana -mayang
2 ulas bawang putih
sedikit garam, serbuk kunyit, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan sedikit tepung jagung untuk gaul dengan ketam

Cara:
1. Panaskan minyak 5 sudu makan
2. Goreng ketam .. balik-balikkan dan tutup dengan penutup periuk sampai nampak dah masak. kalau boleh dengan api besar.. supaya cepat garing.
3. Masukkan garam sedkit...cili padi , bawang besar , halia dan bawang putih. Gaul dan goreng sampai bahan-bahan tu garing dan mesra bersama ketam.
4. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment